Carrièreplanning

Het kiezen van een carrièrepad is een belangrijke beslissing in je leven. Het is meer dan alleen bepalen wat je wilt gaan doen om je leven te kunnen leiden. Om mee te beginnen, bedenk hoeveel tijd je besteed aan werk. We zijn rond de 71% van onze tijd per jaar aan het werk. Als je dit bekijkt op een mensenleven dan komt het neer op 31 ½ jaar. Je moet deze keuze echt niet onderschatten.

Sommige mensen weten heel goed wat ze willen en hebben een bevredigende loopbaan zonder er veel aandacht aan te geven, de meeste van ons weten dit niet. Veel mensen stoppen niet genoeg moeite in het kiezen van beroepen of kiezen ze om de verkeerde redenen. Misschien kiezen ze carrières die veilig lijken of goed betalen. Baan vooruitzichten fluctueren, waardoor de veiligheid verdwijnt en een hoge beloning niet gecorreleerd is met carrière tevredenheid. Het kiezen van een beroep op basis van deze criteria (veiligheid & beloning) kunnen zorgen voor een ontevreden keuze.

Carrièreplanning proces

De beste manier om je kansen op het vinden van een carrière die je een voldaan geeft te verhogen is om een goed doordachte beslissing te maken. Je kan dit proces beschrijven in vier stappen, ook wel het carrièreplanning proces: zelfevaluatie, carrière exploratie, match en actie. Je hebt hierbij de mogelijkheid om zelf je eigen carrièreplanning proces op te stellen of gebruik te maken van een loopbaanontwikkelingsprofessional die je helpt in je ontwikkelreis. De manier hoe je dit proces wilt invullen, dus met of zonder hulp is minder belangrijk. Het gaat het om de energie en de hoeveelheid denken die je erin steekt.

1. Zelfevaluatie

Tijdens deze eerste stap zal je verschillende tools gebruiken om informatie te verzamelen over jezelf. Je leert over je:

 • Interesses
 • Werk gerelateerde waarden
 • Persoonlijkheidstype  
 • Ontwikkelingsbehoeften
 • Gewenste werkomgeving

  Gedurende deze stap verzamel je beroepen die een goede fit zijn, maar eigenlijk heb je nog onvoldoende informatie om een beslissing te nemen.

2. Carrière exploratie

Ga op zoek naar leesmateriaal over beroepen die een goede fit zijn op basis van de resultaten uit de zelfevaluatie. Je weet snel genoeg of je iets interessant vind als je het leest. Op het moment dat je na een half uur nog steeds niet uitgelezen bent en het liefst nog doorgaat dan weet je dat je iets gevonden hebt wat je interesseert. Denk je na vijf minuten ik geloof het wel ik zoek verder, dan is het misschien beter om dit beroep uit te sluiten op je lijst.

Na het vooronderzoek kun je beginnen met het maken van een longlist aan beroepen die je interessant lijken en waar je in geïnteresseerd bent. Om meer informatie te krijgen over het bepaalde product dan kan het een idee zijn om mensen toe te voegen op LinkedIn. Hierbij kun je uitleggen dat je meer informatie wilt over het beroep van deze persoon  en of deze tijd heeft om een aantal vragen te beantwoorden.

3. Match

Tijdens deze fase van het loopbaan planningsproces, zal je beslissen welke branche & baan het beste bij je past op basis van de zelfevaluatie en carrière exploratie. Identificeer de gebieden waarin je het meest geïnteresseerd bent en één of twee alternatieven waarop je kunt terugvallen indien, om welke reden dan ook, je niet je eerste keuze kunt nastreven.

Denk goed na over hoe jij je op deze keuze kunt voorbereiden. Wat zijn de kosten van het onderwijs en opleiding die moet volgen, wat zijn de eventuele belemmeringen waar je mee geconfronteerd gaat worden. Belemmeringen kunnen bijvoorbeeld financiële problemen of een (lichamelijke) handicap. Dit houdt niet in dat door deze belemmeringen jij je doel niet gaat halen. Deze belemmeringen kunnen er wél voor zorgen dat het langer duurt. Wij zijn ervan overtuigd, waar een wil is is een wet. Als jij de intrinsieke motivatie hebt om het beste uit jezelf te halen, dan kan je de hele wereld aan!

Mocht je nog niet zeker zijn van je zaak dan kun je teruggaan naar de vorige fase. Hierbij kun je meer informatie verkennen voordat je een beslissing maakt. Zodra je een carrière hebt gekozen, kunt u naar de volgende stap.

4. Actie

Nu is het tijd om een ​​plan met daarbij jouw doelen op te stellen. Schrijf eerst een carrière actieplan die zal dienen als gids om je gestelde doelen te bereiken.

 • Schrijf lange en korte termijn
 • Meld je aan voor een bachelor/master studie en/of cursus
 • Ontwikkelen een baan zoekstrategie
 • Identificeer en leer over potentiele werkgevers
 • Maak een cv
 • Bereid je voor op sollicitatiegesprekken


Een belangrijke opmerking die gemaakt dient te worden is dat een cariereplanning een ongoing proces is. Op het moment dat je elke dag bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling dan zullen ook je doelen en ambities veranderen. Zorg er daarom voor dat je minstens per kwartaal je korte en lange termijn doelen doorneemt om te bekijken of deze nog steeds van toepassing zijn.

VOLG ONS