Hoe onderscheid ik mijzelf

Ben ik onderscheidend? Iets waar je opeens over na gaat denken in de collegebanken is: “Hoe kan ik mijzelf onderscheiden ten opzichte van mijn medestudenten”. Deze vraag schoot ons ook te binnen tijdens een regulier hoorcollege, maar waarschijnlijk heb jij deze vraag ook wel eens aan jezelf gesteld. En het is eigenlijk geen vreemde vraag. Wanneer jij bent afgestudeerd ben je eigenlijk elkaars concurrent, omdat je immers hetzelfde diploma hebt behaald. In deze blogpost proberen wij jou op weg te helpen naar het antwoord op de vraag:

 “Hoe onderscheid ik mijzelf ten opzichte van mijn medestudenten”.

Een van de belangrijkste vervolg vragen is: wat doe je op dit moment om jezelf te onderscheiden?. Als student ga je naar alle colleges zoals iedere student gaat. Om jezelf te onderscheiden moet je tijd investeren wanneer andere studenten stoppen met leren. Je moet proberen om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan om zo iedere dag iets beter te worden. Investeer je tijd in het lezen van boeken, het lezen van blogs, het oefenen van vaardigheden, toepassen van je kennis tijdens een bijbaan of het volgen van extra lessen.

Tijd genoeg

Als student is er een grote factor in jouw voordeel: Tijd. Je kunt dit met ons oneens zijn, maar je hebt waarschijnlijk nog geen baan waarbij je 40 uur per week werkt gestructureerd van 9 tot 5. Misschien heb jij wel veel hobby’s, maar als je uit gaat rekenen hoeveel uur je per dag effectief werkt dan ben je niet zo effectief als je kunt zijn. Wij hebben ook naar onze tijdsbestedingen gekeken en zagen dat wij een tijdvak vrij hadden op dinsdag middag na de reguliere lestijden tot 6 uur s ’avonds. Om meer effectief te worden en onszelf te onderscheiden hadden wij besloten om extra lessen te volgen bij het Honours en Excelentie programma om meer te weten te komen over Corporate Marketing, Finance, Sustainability en Change Management.

Het lezen van boeken, een aanrader!

Wij begonnen ook met het lezen van verschillende boeken. De boeken die wij iedere student aanbevelen zijn:
- Stephen R. Covey - 7 habits of highly effective people
- Timothy Ferriss - The 4-hour Work Week
- Eric Ries - The Lean Startup 


Misschien denk je wel “lezen van hardcopy boeken” of “ik lees op school ook boeken”, maar om jezelf te onderscheiden ten opzichte van je medestudenten moet je meer gaan lezen dan je medestudenten. Wij adviseren je om boeken te lezen om je kennis te verbreden in algemene zin of juist om hele specialistische kennis op te doen indien je al weet waar je interesses liggen. Nog wat kleine tips om echt niet afgeleid te worden tijdens het lezen:
- Zet je telefoon uit
- Koop een klein boekje voor aantekeningen

Voordelen boeken lezen

Lezen heeft vele voordelen zoals het voorziet plezier. Het verhoogt je concentratie en bevorderd je kennis, voornamelijk van complexe materie. Het verbeterd je luistervaardigheden, verbeterd je woordenschat en vermindert je stresslevel. Reden genoeg om vaker een boek te lezen!

VOLG ONS